Magyarország várainak topográfiája

A „Magyarország várainak topográfiája” sorozat negyedik kötete, a mai Nógrád megye erődítményeit veszi sorra az őskortól a kuruc korig. Ez a kötet is a korábbi megyék esetében már alkalmazott szempontok szerint kívánja bemutatni a nógrádi várakat.

Nógrád megye feldolgozásával az erődítmények szempontjából feltérképezésre került az Északi-középhegység szinte egész területe, amely hazánk várakban és erősségekben talán leggazdagabb vidéke. Így az őskortól a kora újkor végéig itt emelt, ma ismert összes erősségéről tájékozódhat az Olvasó, ha nem is a teljesség igényével, de mindenképp egy tudományos alaposságú kézikönyv szintjén.

A mai Nógrád megye területén közel 150 éve zajlik különböző intenzitással és módszerrel az erődítmények kutatása, de ezzel a kötettel valósult meg először az eddigi gyűjtőmunkák összesítése. Nógrád megye legfontosabb erődítményei eléggé közismertek, de természetesen mindezekről is a legújabb kutatási eredmények alapján kerültek megfogalmazásra az egyes szócikkek.

Ez a munka egyszerre ajánlható a szakembereknek, az érdeklődő laikusoknak és a lokálpatriótáknak, hogy megismerhessék az egyes objektumok elhelyezkedését, terepi jellemzőit, a kutatás legfrissebb eredményeit és annak irodalmát. A teljes forrásanyag összegyűjtését nem tekintették a szerzők céljuknak, de az egyes összegzések a későbbiekben többirányú további kutatások alapjait képezhetik.

Hangsúlyoznunk kell, hogy az egyes szócikkekben foglalt összes megállapítás korántsem tekinthető biztosnak és véglegesnek. A szerzők tudatában vannak annak, hogy a további kutatások révén – reméljük, ezen kötet által is sarkallva – folyamatosan számos új adat bukkanhat elő.

A munka teljes terjedelme színes, így a szövegek közti térképek is jobban értelmezhetőek, a kötet végén lévő légi felvételek pedig egyfajta étvágygerjesztőnek is tekinthetők, hogy az Olvasó személyesen is felkeresse a bemutatott Nógrád megyei erődítéseket.